Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Πως θα εκμεταλλευτείτε το LEADER για να πάρετε επιδότηση έως 60%


ΙΔΡΥΣΤΕ ΜΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Το πρόγραμμα LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παρέχει τη δυνατότητα σε επίδοξους επιχειρηματίες να στήσουν τη δική τους βιοτεχνία τροφίμων , με ποσοστό επιδότησης έως και 60% .Το εν λόγω πρόγραμμα προβλέπει την ενίσχυση για ιδρύσεις , επεκτάσεις και εκσυγχρονισμό επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την πρώτη μεταποίηση .
Με τη δράση να εστιάζει στη δημιουργία και ανάπτυξη πολύ μικρών επιχειρήσεων , εκτιμάται ότι η προκήρυξη θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τις οικογενειακές επιχειρήσεις , οι οποίες κάνοντας χρήση τοπικών πρώτων υλών στοχεύουν στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων .
Στα παραδείγματα μεταποιημένων τροφίμων συμπεριλαμβάνονται οι χυμοί , τα κονσερβοποιημένα φρούτα και φρουτοσκευάσματα , τα μείγματα και οι βάσεις χυμών , οι βάσεις για γρανίτες , η κακαόμαζα , το βούτυρο , οι ζωμοί κρέατος , τα αιθέρια έλαια , τα εκχυλίσματα τσαγιού , τα σιρόπια για τον καφέ , τα αποσταγμένα αλκοολούχα ποτά κ.α.
Η προκήρυξη της δράσης αναμένεται άμεσα και αφορά μειονεκτικές και ορεινές περιοχές σε όλη την Ελλάδα . Πιο συγκεκριμένα , κάνει λόγο για τις εξής περιοχές : Λασίθι , Καστοριά , Ζάκυνθος , Κεφαλονιά , Κέρκυρα , Ιωάννινα , Ηγουμενίτσα , Κόνιτσα , Τριχωνίδα , Πάρνωνας και Τρίκαλα .
Εν τω μεταξύ ενεργές παραμένουν οι προσκλήσεις για υποβολή προτάσεων στο LEADER των εξής περιοχών : Λέσβος , Δράμα , Μεσσηνία , Λάρισα , Ροδόπη , Αχαΐα , Γρεβενά και Β. Πελοπόννησος (Αρκαδία , Κορινθία , Αργολίδα ) . Η προθεσμία γι‘ αυτές τις περιοχές εκπνέει την 29η Νοεμβρίου του 2012 , ημέρα Πέμπτη και ώρα 16:00μ.μ.
    Ο φάκελος που πρέπει να υποβληθεί από τον ενδιαφερόμενο περιλαμβάνει την αίτηση , τα δικαιολογητικά και ένα σύνολο τυποποιημένων εντύπων που θα συμπληρωθούν για να έχει η πρόταση ολοκληρωμένο χαρακτήρα .
Τα έντυπα αυτά βρίσκονται διαθέσιμα στα γραφεία καις τις ιστοσελίδες των κατά τόπους Αναπτυξιακών Εταιρειών , οι οποίες είναι οι φορείς των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης που διαχειρίζονται τα προγράμματα LEADER . Συγκεκριμένα για την περιοχή της Αχαΐας , οι επενδυτικές προτάσεις υποβάλλονται  στα γραφεία της ΑΧΑΪΑ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α., Αγ. Αλεξίου και Ασημ. Φωτήλα, 25001 Καλάβρυτα, είτε ιδιοχείρως, είτε με συστημένη ταχυδρομική επιστολή ή ταχυμεταφορά .

Ταυτότητα Προγράμματος
(Άξονας 4 «Προσέγγιση LEADER» Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδος 2007-2013 ΠΑΑ )
Μέτρο 413 :
Ποιότητα ζωής/Διαφοροποίηση
Υπομέτρα
L311-7 και L312-3
Ιδρύσεις, επεκτάσεις, εκσυγχρονισμοί επιχειρήσεων παραγωγής ειδών διατροφής μετά την α’ μεταποίηση
Ποσοστά ενίσχυσης
Ανώτατο συνολικό κόστος : 300.000 €

Επιδότηση : 40 έως 60%
Δικαιούχοι προγράμματος
Ιδιώτης, γεωργός και μη ,ιδιωτική επιχείρηση (νομικό πρόσωπο), ιδιωτικός φορέας  μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα , ΟΤΑ και Εταιρεία ΟΤΑ .

Aναφορές :
[1] www.achaiasa.gr , ΑΧΑΪΑ Α.Ε. – ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ο.Τ.Α
[2] Εφημερίδα « ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΡΑ » , Αρ. φύλλου : 6 , Έκδοση : 20/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου