Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Η Αιγιάλεια φημίζεται για την παραγωγή εξαιρετικών προϊόντων και αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή καθώς και στο εύφορο έδαφος. Μερικά από τα κυριότερα τοπικά προϊόντα είναι τα παρακάτω: 

·        Σταφίδα
·        Ελαιόλαδο
·        Εσπεριδοειδή
·        Ροδοζάχαρη κ.α.


·        ΣΤΑΦΙΔΑ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Το Αίγιο ήταν πρώτο σε εξαγωγές σταφίδας στα βυζαντινά χρόνια αλλά και κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Αναφέρεται ως σημαντικό λιμάνι εξαγωγής σταφίδας γνωρίζοντας τεράστια οικονομική άνθηση. Δεν είναι υπερβολή ότι κινήθηκε στους ρυθμούς της Αγγλικής αγοράς. Tον καιρό της συγκομιδής και κατεργασίας της σταφίδας οι παραγωγοί από όλη την περιφέρεια της Βοστίτσας την μετέφεραν με ζώα, κάρα κι ύστερα με αυτοκίνητα, στις αποθήκες της παραλίας. Εκεί στις αποθήκες (όλες τώρα εσωτερικά μετασχηματισμένες σε πολυτελή cafes), τις ΄΄Λότζες΄΄ όπως τις λέγανε τότε, σταφιδεργοστάσια μετά, και που βρίσκονταν όλες στην παραλία η μια κοντά στην άλλη, καθαριζόταν και συσκευαζόταν η σταφίδα.
 Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας 1860 η καλλιέργεια της σταφίδας στη Πελοπόννησο είχε επεκταθεί σε 120 - 150.000 στρέμματα
 Έτσι η σταφίδα ανακηρύχθηκε το κυριότερο εξαγωγικό προϊόν του ελληνικού κράτους που κάλυπτε περισσότερο από 50% της συνολικής αξίας των εξαγωγών της χώρας. Η μεγάλη ζήτησή της είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση της Ελλάδας σαν μονοεξαγωγική χώρα  η οποία συμμετείχε στη διεθνή οικονομία με το μοναδικό αυτό προϊόν.
Στην ολιγόλεπτη μεσημβρινή διακοπή της δουλειάς, εκατοντάδες εργάτριες ξεχύνονταν στους δρόμους της παραλίας και στις διπλανές γραμμές του τρένου, παρουσιάζοντας ένα θέαμα γραφικό, πρωτότυπο και μοναδικό.
Όταν έφευγε από το λιμάνι το πρώτο φορτίο ΄΄Πριμαρόλι΄΄ με την εκλεκτή σταφίδα, τον Οκτώβρη περίπου, να πάει στο εξωτερικό, γινόταν ολόκληρη γιορτή στην παραλία.
Κατέβαιναν τότε στο λιμάνι από την πάνω πόλη πολλοί Βοστιτσάνοι με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή και με τη Φιλαρμονική για να κατευοδώσουν έτσι το πρώτο βαπόρι που ΄΄σαλπάριζε΄΄. Η Φιλαρμονική πέρναγε από κάθε αποθήκη κι έπαιζε για να ευχηθεί στους σταφιδεμπόρους καλό ξεπούλημα και καλά κέρδη.
Τα βαπόρια ήταν σημαιοστολισμένα, σφυρίγματα και βεγγαλικά έδιναν ένα ξεχωριστό τόνο και χρώμα. 

Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ ΣΤΑΦΙΔΑ “ΒΟΣΤΙΤΣΑ


 Η Κορινθιακή σταφίδα “Βοστίτσα” (από την ονομασία της αρχαίας πόλης Vostizza του Αιγίου κατά τους μεσαιωνικούς χρόνους) έχει χαρακτηρισθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ). Η σταφίδα αυτή παράγεται αποκλειστικά στην Αιγιαλεία και είναι περίπου το 25-30% της ελληνικής παραγωγής Κορινθιακής σταφίδας.
Η παγκόσμια γνωστή Κορινθιακή σταφίδα με το όνομα "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" ("VOSTIZZA") θεωρείται ως η ανώτερη ποιότητα Κορινθιακής σταφίδας και ξεχωρίζει για το υπέροχο άρωμα και την μοναδική γεύση της.
Η "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" καλλιεργείται αποκλειστικά στην ημιορεινή και ορεινή περιοχή της Αιγιαλείας και η καλλιέργειά της ξεκίνησε πριν το 1.300 μ.Χ.


ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟΣ ΈΝΩΣΗ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ (Π.Ε.Σ.)

Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών (Π.Ε.Σ.) ιδρύθηκε το 1935 στο Αίγιο Αχαΐας. Είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας Κορινθιακής σταφίδας τύπου "ΒΟΣΤΙΤΣΑ, η οποία έχει καταχωρηθεί ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) από το 1993. Κάθε χρόνο, η Π.Ε.Σ. διαχειρίζεται άνω του 80% της σταφίδας της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας.
Οι σπουδαιότερες δραστηριότητες της Π.Ε.Σ. είναι οι παρακάτω:
-    Επεξεργασία και εξαγωγή Κορινθιακής σταφίδας "ΒΟΣΤΙΤΣΑ" ("VOSTIZZA")
- Επεξεργασία και εξαγωγή εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου "ΕΛΙΚΗ"
-    Συσκευασία και εξαγωγή εσπεριδοειδών
-    Επεξεργασία και εξαγωγή προϊόντων βιολογικής γεωργίας μελών.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Τηλ.: 26910 2240 , Fax: 26910 22384
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:   Κορίνθου 201,  Τ.Κ. 25100,  Αίγιο


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΕΠΙ ΤΟΙΣ %
ΝΕΡΟ
26
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
2
ΛΙΠΟΣ
0.5
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
71
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
268




ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ

ΜΕΤ. ΑΛΑΤΑ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ
Α
50

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
78
Β1
0.15

ΣΙΔΗΡΟΣ
3
C
0

ΦΩΣΦΟΡΟΣ
129






Επίσης η σταφίδα μπορεί να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες όπως: τα αρθριτικά, διάφορες δερματικές παθήσεις, τη δυσκοιλιότητα και το έκζεμα.


·        ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Λόγω του σημαντικού ρόλου που έπαιξε η ελιά ανά τους αιώνες στην καθημερινότητα των λαών της Μεσογείου και ειδικότερα στην Ελλάδα, τα κλαδιά, ο καρπός αλλά και το ελαιόλαδο, ο «χυμός» του ελαιόδεντρου, έχουν συμβολικό χαρακτήρα και κατέχουν τιμητική θέση σε διάφορες δραστηριότητες της ζωής των κατοίκων της περιοχής.
Η ελιά για τους αρχαίους Έλληνες ήταν σύμβολο των ολυμπιακών ιδεωδών, της Ειρήνης, της Σοφίας και της Νίκης. Γι’ αυτό και το μοναδικό βραβείο που έπαιρνε ο Ολυμπιονίκης ήταν ένα στεφάνι φτιαγμένο από κλαδί ελιάς, ο «κότινος».
Μέσα στο ναό της Ήρας στην Αρχαία Ολυμπία, υπήρχε μια ελιά, η «καλλιστέφανος ελαία», από της οποίας τα κλαδιά φτιαχνόταν ο κότινος.
Ο μύθος λέει ότι ο Ηρακλής φύτεψε την ελιά, μετά την ολοκλήρωση των 12 άθλων του.
Η ελιά έχει πολύ σημαντικό ρόλο στη μυθολογία και τις θρησκείες πολλών πολιτισμών, μέσα από το πέρασμα των χρόνων. Το δέντρο της ελιάς ήταν το ιερό δέντρο της πόλης της Αθήνας. Σύμφωνα με τη μυθολογία, η θεά Αθηνά πρόσφερε την ελιά, σύμβολο γονιμότητας, σαν δώρο στους Αθηναίους, για να κερδίσει την εύνοιά τους στον ανταγωνισμό της με το θεό Ποσειδώνα, σχετικά με το ποιος θα έδινε το όνομά του στην πόλη.
Το κλαδί ελιάς που κρατούσε ένα περιστέρι ήταν για τον Νώε ο οιωνός ότι η ανθρώπινη ζωή θα ξανάρχιζε στη γη, μετά τον βιβλικό κατακλυσμό.
Στην αρχαία Αίγυπτο πίστευαν ότι η θεά Ίσις, γυναίκα του Όσιρη, κρατούσε το μυστικό για την καλλιέργεια της ελιάς.

ΠΡΟΪΟΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Το ελαιόλαδο είναι βασικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής και είναι το έλαιο των καρπών της ελιάς. Στην Αιγιάλεια είναι ένα από τα κύρια προϊόντα της περιοχής. Το εξαιρετικής ποιότητας λάδι που παράγεται άφθονο (περίπου 150 τόνοι βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ο ετήσιος απολογισμός των προγραμμάτων βιολογικής καλλιέργειας της ένωσης της περιοχής Αιγιαλείας).
Οι αεριζόμενες ηλιόλουστες λοφώδεις εκτάσεις, τα πετρώδη, ασβεστώδη εδάφη της περιοχής και ο παραδοσιακός τρόπος συγκομιδής του ελαιοκάρπου συμβάλλουν στην υψηλή ποιότητα του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
Στην περιοχή της Αιγιαλείας λειτουργούν πολλά ελαιοτριβεία καθώς και η Π.Ε.Σ. επεξεργάζεται και εξάγει εξαιρετικό  παρθένο ελαιολάδο "ΕΛΙΚΗ"
Μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγικές εταιρείες στην Ελλάδα είναι η εταιρία  "ΤΡΙΨΑΣ Α.Ε." στην Αιγιάλεια που ασχολείται με την συγκέντρωση, επεξεργασία, τυποποίηση και διάθεση προϊόντων της ελιάς.
Παράγει και συσκευάζει όλων των ειδών τις ελιές (Καλαμών, Αγρινίου, Αμφίσσης, Χαλκιδικής, Θρούμπες, εκπυρηνωμένες, ροδέλες και γεμιστές).
Τηλ. Επικοινωνίας: 26910 22251


ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ  ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ


ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ
ΕΠΙ ΤΟΙΣ %
ΝΕΡΟ
0
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
0
ΛΙΠΟΣ
100
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
0
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
900



Το ελαιόλαδο θεραπεύει τον διαβήτη και την χοληστερίνη.

·        ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

ΙΣΤΟΡΙΑ

Τα εσπεριδοειδή είναι δέντρα αειθαλή και τα φύλλα αυτών έχουν ευχάριστο άρωμα. Δεν είναι γνωστό το πότε ξεκίνησε η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα.  Λέγεται ότι η καλλιέργεια της λεμονιάς καθιερώθηκε από τους Άραβες στην Ευρώπη. Επίσης οι Άραβες διέδωσαν την καλλιέργεια της πορτοκαλιάς. Ο Γκαλέζιο ισχυρίστηκε ότι το πρώτο είδος που καλλιεργήθηκε στην Ευρώπη ήταν η κιτριά.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα τα εσπεριδοειδή καλλιεργούνται πάρα πολύ στην Ελλάδα και αποτελούν ένα από τα σπουδαιότερα είδη που εξάγονται στο εξωτερικό. Κυρίως καλλιεργούνται η λεμονιά, η πορτοκαλιά και η μανταρινιά. Πρώτη σε παραγωγή είναι η λεμονιά.
Στη Βόρεια Πελοπόννησο, από την πεδινή ζώνη της επαρχίας Αιγιαλείας μέχρι τις ακτές του Κορινθιακού κόλπου, καλλιεργούνται και παράγονται εξαιρετικής ποιότητας εσπεριδοειδή. Τα πασίγνωστα λεμόνια της περιοχής του Αιγίου, μοναδικά για την φρεσκάδα τους, το άρωμά τους και τον χυμό τους, αποτελούν την κύρια εξαγωγική δραστηριότητα της Π.Ε.Σ και άλλων εταιριών –συσκευαστηρίων της περιοχής. 
Οι εταιρίες εξειδικεύονται στην συγκέντρωση, διαλογή και συσκευασία εσπεριδοειδών με σκοπό την εξαγωγή τους σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης και όχι μόνο. Μεγάλο τμήμα της παραγωγής εσπεριδοειδών είναι ενταγμένο σε πιστοποιημένο σύστημα βιολογικής γεωργίας.
Στην περιοχή υπάρχουν αρκετά συσκευαστήρια - εργοστάσια που εξάγουν εσπεριδοειδή και απασχολούν αρκετό προσωπικό.

 ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ






ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ %

ΚΥΡΙΟΤΕΡΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΕ ΓΡΑΜΜΑΡΙΑ ΕΠΙ ΤΟΙΣ %
ΝΕΡΟ
89

ΝΕΡΟ
87
ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
0.9

ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ
1
ΛΙΠΟΣ
0.6

ΛΙΠΟΣ
0.2
ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
9

ΥΔΑΤΑΝΘΡΑΚΕΣ
12
ΘΕΡΜΙΔΕΣ
32

ΘΕΡΜΙΔΕΣ
49










ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ

ΒΙΤΑΜΙΝΕΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ
Α
0

Α
200
Β1
0.04

Β1
0.10
C
45

C
50










ΜΕΤ. ΑΛΑΤΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ

ΜΕΤ. ΑΛΑΤΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΣΕ ΧΙΛ/ΜΑ
ΑΣΒΕΣΤΙΟ
40

ΑΣΒΕΣΤΙΟ
41
ΣΙΔΗΡΟΣ
0.6

ΣΙΔΗΡΟΣ
0.4
ΦΩΣΦΟΡΟΣ
22

ΦΩΣΦΟΡΟΣ
23






Το λεμόνι βοηθάει στην θεραπεία των αρθριτικών, του διαβήτη και της κολίτιδας. Είναι ωφέλιμο στο συκώτι και τα νεφρά, ενώ εμποδίζει το σχηματισμό λίθων. Ο χυμός του είναι αντιγριπικός και αντιθρομβωτικός του αίματος.


Το πορτοκάλι βοηθάει στη θεραπεία της αρτηριοσκλήρωσης, στο διαβήτη, στο στομάχι, την υπέρταση, τις νεφροπάθειες και τα ρευματικά. Είναι αντιγριπικό και αντιθρομβωτικό του αίματος. Η πορτοκαλοθεραπεία για δύο ή τρεις εβδομάδες αποτοξινώνει και θεραπεύει τις αρρώστιες.



·        ΡΟΔΟΖΑΧΑΡΗ

Στην Ιερά Μονή Παμμεγίστων Ταξιαρχών, που βρίσκεται περίπου 10 χλμ μακριά από το Αίγιο, οι μοναχοί καλλιεργούν σε μεγάλη έκταση ροδώνας (ειδικό τριαντάφυλλο) και παρασκευάζουν την φημισμένη σε όλη την Ελλάδα «ροδοζάχαρη» και μικρή ποσότητα ροδέλαιου.
THΛ.: 26910 56209-56300
ΩPAPIO EΠIΣKEΨEΩN: 7 π.μ.- 1 μ.μ. και 3 μ.μ. - 6 μ.μ.

·        ΑΛΛΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Στην ορεινή Αχαΐα υπάρχει παραγωγή γάλακτος και τυριού φέτα. Στη γεωργική παραγωγή θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι καλλιέργειες καρυδιών, κερασιών, φασολιών, πατάτες, κηπευτικά σιτηρά, κρασί. 
Η Αιγιάλεια είναι ένας χαρισματικός τόπος για την ποιοτική αμπελοκαλλιέργεια λόγω της γεωγραφικής τοποθεσίας, του κλίματος, του εδάφους και του υπεδάφους, που θεωρούνται ιδανικά και συμβάλουν σημαντικά στην ποιότητα των παραγόμενων οίνων. Ένα από τα κυριότερα οινοποιεία της περιοχής είναι η Cavino.
Στους τοπικούς φούρνους διατίθενται τα παραδοσιακά αρτοποιήματα αλλά και τα χωριάτικα ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανά).
Στα ορεινά βρίσκει κανείς τα ντόπια κρέατα (κατσίκι, αρνί, μοσχάρι, κοτόπουλο), γεύσεις που μένουν αξέχαστες στον επισκέπτη.
Βεβαίως ψάρι, υπάρχει άφθονο στις παραλιακές ταβέρνες της περιοχής.
Στα ορεινά υπάρχει μέλι, τσάι του βουνού, χαμομήλι, ρίγανη, χωριάτικες χυλοπίτες και τραχανά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου