Τρίτη 13 Νοεμβρίου 2012

ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΜΑΡΡΟΙ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


            Ο Βουραϊκός είναι ποταμός στην Αχαΐα. Στην αρχαιότητα λεγόταν Ερασίνος. Πηγάζει στον Χελμό, κοντά στο χωριό Πριόλιθος και χύνεται κοντά στο Διακοπτό. Έχει μήκος 40 χιλιομέτρων. Το όνομά του το οφείλει στην Βούρα, την οποία αγάπησε ο Ηρακλής,[1] και η οποία κατά τον μύθο άνοιξε φαράγγι για να μπορέσει να περάσει και να έρθει κοντά του. Αυτό είναι το Φαράγγι του Βουραϊκού, το οποίο έχει μήκος περίπου 20 χιλιομέτρων. Στο φαράγγι ο ποταμός περνά μέσα απο πυκνή βλάστηση και σήραγγες, ενώ υπάρχουν και πολλές σπηλιές. Στο φαράγγι περνά και ο οδοντωτός.
Στις όχθες του Βουραϊκού ποταμού υπάρχει σπήλαιο που κατά την μυθολογία ήταν μαντείο αφιερωμένο στον Ηρακλή . Εκεί οι προσκυνητές έριχναν τους αστραγάλους και διάβαζαν τους χρησμούς στους Πίνακες της Γνώσης , όπως τους αποκαλούσαν.


Ο Ερύμανθος είναι παραπόταμος του Αλφειού που πηγάζει απο την Αχαΐα και τον Ερύμανθο. Είναι το φυσικό σύνορο ανάμεσα στον Νομό Αχαΐας και τον Νομό Ηλείας. Στην πορεία του περνά και μέσα απο τον Νομό Αρκαδίας, για να καταλήξη στον Νομό Ηλείας. Έχει όλο τον χρόνο νερό, και τα νερά του είναι ορμητικά. Κατά μήκος της διαδρομής του υπάρχουν πολλά παραδοσιακά γεφύρια.Ενώ στα νερά του γίνονται και αγώνες κανόε-καγιάκ.


Ο Κράθης είναι ποταμός της Αχαΐας, στον Δήμο Ακράτας. Πηγάζει από τον Χελμό και οι πηγές του είναι γνωστές σαν Ύδατα Στυγός, έχει όμως και μια δεύτερη πηγή στο δάσος της Ζαρούχλας. Έχει μήκος 40 χιλιόμετρα και περνά από την λίμνη Τσιβλού η οποία δημιουργήθηκε το 1912 όταν μια μεγάλη κατολίσθηση έφραξε την κοίτη του. Χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο, στην Ακράτα της οποίας το όνομα προέρχεται από τον Κράθη. Το όνομα του Κράθη προέρχεται, σύμφωνα με τον Στράβωνα, από το Κίρνασθαι (αναμειγνύω, ενώνω), γιατί ο Κράθης έχει δύο διαφορετικές πηγές που ενώνονται στην πορεία. Το ποτάμι κατά καιρούς πλημμυρίζει και προξενεί μεγάλες καταστροφές κυρίως στην πόλη της Ακράτας


Ο Κριός Είναι χείμαρρος (μικρό ποτάμι) στην Αχαΐα και στον Δήμο Αιγείρας, που πηγάζει από τον Χελμό κοντά στο χωριό Περιθώρι. Στην πορεία του περνά απο την αρχαία Φελλόη και τα χωριά Σύνεβρο, Όαση, Κασάνεβα και τη Μυκηναϊκή ακρόπολη της αρχαίας Αιγείρας και αφού διασχίζει όλο τον δήμο χύνεται στον Κορινθιακό κόλπο κοντά στην Αιγείρα. Σύμφωνα με τον Παυσανία οφείλει το όνομά του στόν Τιτάνα Κριό.


Ο Σελινούντας είναι ποταμός της Αχαίας.
Πηγάζει από τον Ερύμανθο στην περιοχή της Βλασίας και χύνεται στον Κορινθιακό κοντά στα Βαλιμίτικα . Είναι ορμητικός και προξενεί μεγάλες καταστροφές στον εύφορο κάμπο του Αιγίου. Μαζί με τον Γλαύκο θεωρούνται τα σύνορα του Ερύμανθου. Στην διαδρομή του σχηματίζει φαράγγι 14 χιλιομέτρων και είναι ιδανικός για ράφτινγκ.[1]
Στο χωριό Λαπαναγοί η κοίτη του στενεύει πολύ και σχηματίζει μικρή λίμνη η οποία είναι πλούσια σε ψάρια. Το στενό αυτό σημείο σχηματίζεται από δύο μεγάλους πέτρινους όγκους και αφήνουν μεταξύ τους μια απόσταση 4-5 μέτρων, το σημείο αυτό λέγεται γυφτοπήδημα, γιατί σύμφωνα με την παράδοση πήδηξε από τον έναν βράχο στον άλλο ένας γύφτος που τον κυνηγούσαν οι Τούρκοι[2].
Κατά την αρχαιότητα οι εκβολές του βρίσκονταν πιο ανατολικά από σήμερα κοντά στο ακρωτήριο Γύφτισα. Ανάμεσα στον Σελινούντα και τον Κερυνίτη βρίσκονταν η αρχαία Ελίκη



Ο Φοίνικας ή Σαλμένικος είναι ποταμός της Αχαΐας. Πηγάζει στα βόρειανατολικά του Παναχαικού και χύνεται στον Κορινθιακό. Περνάει μέσα απο την αρχαία Ρυπική χώρα, τον σημερινό Δήμο Ερινεού, και τα χωριά Σαλμενίκο και Καμάρες. Λίγο πριν τις εκβολές του στον φοίνικα χύνονται και οι χείμαρροι Κλουμενίτης και Στάχταινα. Στην περιοχή του Άνω Σαλμενίκου ο φοίνικας συναντά το κάστρο του Σαλμενίκου .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου