Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΙΓΙΟΥ


  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο, στεγάζεται στην παλιά δημοτική αγορά. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, έργο του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού. Ο Τσίλλερ στο έργο του αυτό (μουσείο), απελευθερώνεται από την ακαμψία του νεοκλασικισμού και προσαρμόζει τους όγκους στην κατωφέρεια του δρόμου. Η παρακολούθηση της κατωφέρειας του εδάφους, καθώς και οι μικροανισότητες των αρχιτεκτονικών στοιχείων, επιτυγχάνουν μια συστροφική κίνηση περί τον άξονα, που του προδίδουν ξεχωριστή ομορφιά.


Σύμφωνα με την περιγραφή που βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κτηρίου, κατασκευάστηκε το 1890 με δαπάνες του τότε Δήμου Αιγιέων, και έχει έκταση 880 τ.μ.
Εγκαινιάστηκε το 1994. Μετά όμως, από το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κτήριο καθώς και μεγάλο μέρος των ευρημάτων υπέστησαν ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999 μετά την επισκευή των ζημιών. Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του αίθριου.
Το Μουσείο, αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτηρίου, σε έξι αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου αλλά και από τις γύρω περιοχές της Αιγιαλείας (Αιγείρα, Κερύνεια, Ρύπες κλπ.)


Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου
Οδός Αγ. Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου 3
Τηλ: 26910-21517
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 09:00 – 16:00
                                     Δευτέρα κλειστό


  • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ


Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.), και άρχισε την λειτουργία του το 1998. στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, ηλικίας περίπου διακοσίων ετών, το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορική οικογένεια Ανδρέα Λόντου.


Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι η χαρακτηριστική των παραδοσιακών κτισμάτων της Πελοποννήσου. Στο ισόγειο λειτουργεί το λαογραφικό και στον Α’ όροφο το Ιστορικό Μουσείο που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης λειτουργεί και Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη.

Πληροφορίες: Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου
Οδός Δεσποτοπούλων 2 Αίγιο
Τηλ:  26910-62106, -24377, -23848.
Ωράριο λειτουργίας: 8:30 έως 13:30 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Ιστότοπος: http://www.laohistorymuseum.gr/


  • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αιγίου, αποτελεί μέρος ενός αρχιτεκτονικού οικοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά το Παρεκκλήσιο της επιτροπής και το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Λειτουργεί από το 1987 και φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα μεταξύ των οποίων 100 περίπου εικόνες, πολλά χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, παλαιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, χρυσοκέντητο επιτάφιο κ.α.


Πληροφορίες: Εκκλησιαστικό Μουσείο
Οδός: Μελετοπούλων και Αιγιαλέως
Τηλ: 26910-61251, 26910-21777


  • ΤΟΠΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Στο αρχείο φυλάσσονται 280 περίπου αρχεία, εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Το πιο σημαντικό είναι το αρχείο του Ανδρέα Λόντου (1827 - 1844). Επίσης στο αρχείο φυλάσσονται φωτογραφίες, εφημερίδες, βιβλία κ.α.


  • ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ


Στον οικισμό Εφταπίτας και στις όχθες του χειμάρρου Μεγανίτη, ακριβώς στα σύνορα του Δ.Δ. Αιγίου και του Δ.Δ. Συμπολιτείας, συναντάμε ένα Βιομηχανικό Συγκρότημα Υδροκίνησης. Το συγκρότημα αυτό έχει κριθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αξιόλογο δείγμα της πρώτης βιομηχανικής περιόδου στην Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται Ελαιοτριβείο – Υδρόμυλος – Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μετατράπηκε από ζωοκίνητο σε βιομηχανικό υδροκινούμενο στις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε πρωτοποριακό τεχνολογικό δημιούργημα για την εποχή αλλά και σημαντικό κέντρο εμπορικής επικοινωνίας και συναλλαγών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας. Η λειτουργία του διεκόπη το 1969, για να κριθεί το 1995 ως διατηρητέο. Το 1997 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναπαλαίωσής του και πλέον λειτουργεί ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος με ενδιαφέρον πολιτιστικό – επιστημονικό αλλά και ψυχαγωγικό.
Ο χώρος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει πληροφορίες για:
1. Την ιστορία της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
2. Τις ήπιες μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων
3. Τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το περιβάλλον
4. Την τοπική ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
5. Την ενέργεια – Υδροκίνηση και πολλά άλλα!
Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων που το περιβάλει, ακολουθώντας τα περιπατητικά μονοπάτια μέσα στη φύση, να παρατηρήσει τα πουλιά από το ειδικό παρατηρητήριο, να συλλέξει θεραπευτικά και αρωματικά βότανα και άλλες δραστηριότητες.
Το Μουσείο λειτουργεί με προγραμματισμένες επισκέψεις ομάδων και ατόμων. Επίσης για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν το μουσείο διαθέτει ξενώνα παραμονής επισκεπτών.


 Πληροφορίες για τα Προγράμματα και τις Δραστηριότητες του Μουσείου στα τηλέφωνα: 2691020253, 6973203997.

Πηγές – Βιβλιογραφία: 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου