Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΑΙΓΙΟΥ


Η πόλη του Αιγίου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και απλώνεται σε τρία επίπεδα:
1.      την παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη),
2.      γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη),
3.      την άνω πόλη οπού βρίσκεται το ιστορικό κέντρο και ο συνοικισμός.


Ξεκινώντας από την επάνω πόλη, σήμα κατατεθέν είναι η πλατεία των Υψηλών Αλωνιών. Ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια του Κορινθιακού, περιτριγυρισμένη με πράσινο, φοίνικες, καλλωπιστικά φυτά και άνθη και λίγο πιο δίπλα το πάρκο με την ωραία λιμνούλα και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, συνθέτουν μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης. Ακριβώς πιο δίπλα από την πλατεία βρίσκεται και το Μνημείο των Αεροπόρων. Στο σημείο αυτό μια αερογέφυρα ενώνει την πλατεία με την περιοχή Μπούφαλο ή «Πευκάκια». Εκεί βρίσκεται μια όμορφη πλατεία με θεατράκι, όπου το καλοκαίρι φιλοξενεί εκδηλώσεις. Η θέα από εκεί προς τη θάλασσα είναι μαγευτική ανάμεσα στα καταπράσινα πεύκα!

Άλλο ένα πολυσύχναστο σημείο της επάνω πόλης είναι η πλατεία Αγ. Λαύρας. Αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Αιγίου και είναι η παλαιότερη πλατεία της πόλης. Στο χώρο της μετά την επανάσταση του ΄21, επί πολλά χρόνια λειτούργησε στρατώνας και αργότερα υπήρχαν στάβλοι. Σήμερα γύρω της υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτήρια.
Προχωρώντας προς την παραλία, οι σκάλες του Φιλοποίμενος, συνδέουν το ιστορικό κέντρο με την κάτω πόλη (στο σημείο του σιδηροδρομικού σταθμού). Είναι 172 πέτρινα σκαλιά που έχουν το πλάτος ενός δρόμου και κατασκευάστηκαν το 1901. Ένας άλλος σύνδεσμος της επάνω πόλης με την παραλία είναι το καλντερίμι γνωστό ως Τεμπελόραχη. Η θέα από εκεί προς τη θάλασσα είναι πανέμορφη. Η Τεμπελόραχη στο αρχικό της σημείο διακλαδώνεται προς μικρότερα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στον Πλάτανο του Παυσανία και στις σκάλες του Φιλοποίμενος.


Η παραλιακή ζώνη του Αιγίου τώρα (κάτω πόλη) είναι μια στενή λωρίδα εδάφους, που εκτείνεται από τη θέση Μυρτιά μέχρι τον Αγ. Νικόλαο. Κατά μήκος της λωρίδας αυτής, συναντάμε τα απομηνάρια μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου η βιομηχανία και το εμπόριο στο Αίγιο, βρισκόταν σε μεγάλη άνθηση. Ξεκινώντας από τη Μυρτιά συναντάμε το παλιό εργοστάσιο της Χαρτοποιίας Αιγίου, ένα πραγματικό αριστούργημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής με πλούσιο βιομηχανικό εξοπλισμό. Ένα μέρος του κτηρίου ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται για την στέγαση του ΑΤΕΙ Αιγίου. Προχωρώντας σε όλη την υπόλοιπη παραλιακή ζώνη συναντάμε τις παλιές σταφιδαποθήκες και τα σταφιδεργοστάσια, μερικά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε καλόγουστες καφετέριες και μπαράκια, που βγάζουν τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Είναι κτήρια κυβόσχημα, πετρόχτιστα, μεγάλου μεγέθους, διώροφα ή τριώροφα  και χτισμένα (τα περισσότερα) από το 1860 έως το 1890 ανάμεσα στην προκυμαία και τον βράχο.
Τέλος, στην παραλία του Αιγίου συναντάμε τον ιστορικό Πλάτανο του Παυσανία, λόγω της αναφοράς του αρχαίου ομώνυμου περιηγητή στις 12 βρύσες που βρίσκονται κοντά του. Κατά τον διάσημο αρχαιολόγο και ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερ. Σλήμαν, ο οποίος τον μνημονεύει στο βιβλίο του «Πελοπόννησος και Τροία», η ηλικία του φθάνει λίγο πιο πριν από το 1450 π.Χ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η ηλικία του είναι περίπου 600 χρόνια.


Ακριβώς κάτω από της πλατιές φυλλωσιές του πλατάνου και πάνω από τις 12 βρυσούλες, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, αγναντεύοντας την όμορφη θέα της θάλασσας και θαυμάζοντας στο βάθος τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

   
ΠΗΓΕΣ:

http://www.stathistheodorakopoulos.gr/aigioaks.html

http://www.ediakopto.gr/index.php/aigio.html

http://gov.exnet.gr/el/nomo-axaa/dimo-aigiou/1565-aksiotheata.pdf

http://www.aigialeia.com/el/aigio.html

http://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=13683

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/108788

http://2lyk-aigiou.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/image/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82%20%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%91%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF.pdf

http://wikimapia.org/9641352/el/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου