Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΙΓΙΟΥ


·        ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ


Ο Πύργος των Ψηλών Αλωνίων είναι κτίσμα νεογοτθικού ρυθμού του 1900 και αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" του Αιγίου. Βρίσκεται στην  μεγαλύτερη και πιο γνωστή πλατεία το Αιγίου, αυτή των Υψηλών Αλωνίων (Ψηλαλώνια), το μπαλκόνι του Κορινθιακού. Από εκεί η θέα προς τον Κορινθιακό και τα βουνά της Στερεάς είναι θαυμάσια.



·        ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το αρχοντικό του Αριστείδη Γεωργίου, το σημερινό Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1866, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, ενώ αργότερα ήταν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητήριο των Ιταλικών Δυνάμεων της Κατοχής και Χωροφυλακή. Το 1983-85 αποκαταστάθηκε και στεγάζει το δημαρχείο του Αιγίου. Με το σεισμό του 1995 υπέστη ζημιές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ένα από τα καλύτερα δημαρχεία της χώρας .



·        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Παλαιό Γυμνάσιο), χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. Είναι νεοκλασικό κτίριο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια της πόλης. Διακρίνεται για την αρμονία και την συμμετρία στις αναλογίες του. Η κύρια όψη με την αετωματική επίστεψη στους πλάγιους άξονες προσδίδει μνημειακό χαρακτήρα. 


·        ΚΤΙΡΙΟ ΓΑΤΕΙΟΥ

Το κτίριο του Γατείου κληροδοτήματος, χτίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και ήταν έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα  Ερνέστου Τσίλλερ με μπαρόκ γύψινες διακοσμήσεις στο εσωτερικό του β΄ ορόφου. Εκεί σήμερα στεγάζεται το ταχυδρομείο της πόλης στο ισόγειο καθώς και υπηρεσίες του Δήμου στον πρώτο όροφο.


·        ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μέγαρο του Παναγιωτόπουλου είναι τριώροφο νεοκλασικό κτίσμα του 1857-1860 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου. Το διατηρητέο αυτό κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου επί των οδών Παναγιωτόπουλου και Μητροπόλεως.


Στο εσωτερικό του διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους και τις οροφές πομπηιανού στυλ.
Εξωτερικά το κτίριο έχει διάκοσμο γύρω από τα ανοίγματα με ολόσωμα μάρμαρα, ενώ στην υπόλοιπη τοιχοποιία και μέχρι την οροφή του ισογείου υπάρχει εξωτερική επένδυση με  μάρμαρο με ισόδομη δόμηση. Επίσης, χαρακτηρίζεται από τα σπουδαιότερα κτιριακά αρχιτεκτονικά μνημεία της νοτιοδυτικής Ελλάδος.
Το κτίριο μετά από το σεισμό της 15ης Ιουνίου 1995 υπέστη σοβαρότατες βλάβες, οι οποίες επιδεινώθηκαν με το σεισμό του 1997.  Το έργο ξεκίνησε να επισκευάζεται το Φεβρουάριο του 2005 και σήμερα είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο.


·        ΚΤΙΡΙΟ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

Το 1925, στην παραλία του Αιγίου,  δημιουργήθηκε η Ελληνική Εταιρία Χαρτοποιίας όπου ήταν ο μεγαλύτερος Χαρτοποιητκός Οργανισμός της Ανατολής. Βρήκαν εργασία εκατοντάδες άνθρωποι και παρήγαγε 12 χιλιάδες τόνους χαρτί ετησίως, με αποτέλεσμα την τεράστια  οικονομική ανάπτυξη.


Τώρα στις εγκαταστάσεις της Χαρτοποιίας λειτουργεί το Τ.Ε.Ι. Αιγίου, με δύο  σχολές :  Φυσικοθεραπείας και Οπτικής - Οπτομετρίας.  Πρόκειται για ιδανική τοποθεσία, ενώ οι φοιτητές δίνουν πνευματική και οικονομική ώθηση στην πόλη.

·         ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ Γ. Σ. ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ (οδός Δεσποτοπούλων)

Το αρχοντικό του Γ.Σ. Μεσσηνέζη (οδός Δεσποτοπούλων) είναι ένα από τα πρώτα νεοκλασικά μέγαρα του Αιγίου και χτίστηκε τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια. Το 1833, φιλοξενήθηκε στο αρχοντικό ο βασιλιάς Όθωνας, όταν επισκέφτηκε το Αίγιο, αλλά εκτός από κατοικία στέγασε και το υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και για την περίοδο 1971 – 1985 το Δημαρχείο της πόλης. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του Αιγίου.

·        ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο)


·        ΕΠΑΥΛΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η Έπαυλη Χρυσανθόπουλου (Στους Αγίους Αποστόλους, πέτρινη οικία της εποχής της Τουρκοκρατίας). 

·        ΒΙΛΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
     Η Βίλα Ηλιόπουλου στη Δεξαμενή .
Και πολλά άλλα ιδιωτικά κυρίως κτήρια που ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 50, στις οδούς Εισοδίων, Ανδρέου Λόντου, Αγίου Ανδρέου, Δεσποτοπούλων, γύρω από την κεντρική πλατεία και άλλού.

Πηγές – Βιβλιογραφία:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου