Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ - ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ


Σε λιγότερο από μισή ώρα μπορεί κάποιος να βρεθεί από την παραλιακή στην ορεινή Αιγιάλεια ή ακόμα και στα Καλάβρυτα. Τα βουνά και οι πλαγιές βουτούν στη θάλασσα με κλίσεις που συνθέτουν έναν μοναδικό καμβά χρωμάτων ανάμεσα στο πράσινο του ελάτου και το γαλάζιο της θάλασσας.
Ανάμεσα στις πτυχώσεις των πλαγιών ο Κριός, ο Κράθης , ο Βουραϊκός, ο Κερυνίτης, ο Σελινούντας, ο Μεγανίτης και ο Φοίνικας. Επτά ποτάμια και μια λίμνη, η λίμνη Τσιβλού, κάνουν το τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Ενώ από ψηλά τα ελατοδάση της Ζαρούχλας και του Τσιβλού, της Φτέρης, της Κουνινάς, του Λόπεσι και της Κρήνης κλείνουν το μάτι στον Κορινθιακό και τη Στερεά Ελλάδα, προσφέροντας μια απίθανη, καθηλωτική θέα στη θάλασσα μέσα από τα έλατα.
Πολύ κοντά λοιπόν στην Αιγιάλεια υπάρχουν όμορφοι προορισμοί που αξίζει κάποιος να επισκεφθεί. Μερικοί από αυτούς είναι:

·        Λίμνη Τσιβλού – Ζαρούχλα

Από την παραλιακή κωμόπολη της  Ακράτας, ακολουθώντας το δρόμο Βαλίμη – Περιστέρα - Ζαρούχλα ανηφορίζουμε, απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα στον Κορινθιακό κόλπο. Τα χιλιόμετρα φεύγουν και δεν αργούμε να φτάσουμε στη διασταύρωση για τον Τσιβλό. Παίρνουμε δεξιά το δρόμο και μετά από 2 χιλ μαγευτικής διαδρομής μέσα από τα πλατάνια φτάνουμε στη λίμνη, η οποία στέκεται σιωπηλή με τα βαθιά μπλε νερά να αντικατοπτρίζουν τις οροσειρές του Χελμού και το πανέμορφο καστανοδάσος, με τα έλατα και τα πεύκα που την περιβάλουν. Η λίμνη Τσιβλού βρίσκεται σε υψόμετρο 700 μέτρων περίπου και δημιουργήθηκε ανάμεσα στο 1912 – 1913 μετά από μια κατολίσθηση που έφραξε την κοίτη του ποταμού Κράθη και παρέσυρε τον  οικισμό Τσιβλό στον πυθμένα, δίνοντας την ονομασία στη λίμνη. Με μέγιστο βάθος 60 μ., έκταση 83 στρέμματα και 1.800μ. ακτογραμμή η λίμνη είναι ένας μικρός παράδεισος για τους φίλους του εναλλακτικού τουρισμού.


Συνεχίζοντας το δρόμο φτάνουμε στην Περιστέρα,  όπου από εκεί γίνεται και η πρόσβαση προς τα Ύδατα Στυγός. Επόμενη στάση στη Ζαρούχλα, ένα ορεινό γραφικό χωριό, βυθισμένο στο πράσινο, χτισμένο σε υψόμετρο1.020 μ. στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Αροανίων, κοντά στα όρια με το νομό Κορινθίας και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Αχαΐας. Απέχει 18 χλμ από το χιονοδρομικό κέντρο και ο δρόμος είναι πλέον ασφαλτοστρωμένος. Και ο γυρισμός μπορεί να γίνει από τα Καλάβρυτα.

·        Φαράγγι Βουραϊκού – Οδοντωτός Σιδηρόδρομος


Ο Οδοντωτός σιδηρόδρομος  Διακοπτού – Καλαβρύτων και η μοναδική διαδρομή του μέσα από το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού αποτελούν ένα από τα ωραιότερα φυσικά αξιοθέατα της χώρας μας. Έχει χαρακτηριστεί η θεαματικότερη σιδηροδρομική γραμμή των Βαλκανίων.


Το Διακοπτό απέχει από τα Καλάβρυτα 22 χιλ και η διαδρομή διαρκεί μια ώρα. Η μεγάλη κλίση της γραμμής δεν επιτρέπει την κυκλοφορία ενός συμβατικού συρμού, γι’ αυτό ανάμεσα στις σιδηροτροχιές τοποθετήθηκε ένας οδοντωτός άξονας που επιτρέπει με τη λειτουργία ενός μηχανισμού, να ανέβει το τρένο από το επίπεδο της θάλασσας στο σταθμό των Καλαβρύτων, σε υψόμετρο 750 μέτρων.


Δίπλα από τις γραμμές του τρένου υπάρχει μονοπάτι που παλιότερα χρησιμοποιούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Σήμερα η ίδια χάραξη έχει σηματοδοτηθεί με σύμβολα του Ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4 που χρησιμοποιείται από πεζοπόρους Έλληνες και ξένους. Μια φορά το χρόνο έχει καθιερωθεί η Πανελλήνια κατάβαση του Βουραϊκού. Η διαδρομή για το κατέβασμα απαιτεί περίπου 6 ώρες και για το ανέβασμα περίπου 7 με 8 ώρες.

Τα δρομολόγια για τον οδοντωτό σιδηρόδρομο είναι:


ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
Από Διακοφτό
08:10,11:15, 14:12
08:10, 11:15, 12:33, 14:12, 15:32
Από Καλάβρυτα
09:28, 12:27, 15:30
09:28, 12:27, 14:10, 15:30, 17:57

·        Μέγα Σπήλαιο – Καλάβρυτα – Σπήλαιο Λιμνών

Ξεκινώντας από το Διακοπτό η διαδρομή μέχρι τα Καλάβρυτα μπορεί να γίνει είτε οδικώς με αμάξι, είτε με τον Οδοντωτό σιδηρόδρομο. Πρώτη στάση στην Ιερά Μονή Μεγάλου Σπηλαίου. Βρίσκεται στο 10ο  χιλ του δρόμου Καλαβρύτων – Πούντας – Ε.Ο. Πατρών – Αθηνών.  Είναι χτισμένη σε ένα εντυπωσιακό τοπίο στην είσοδο μιας φυσικής σπηλιάς. Χτίστηκε το 362. Η Μονή διαθέτει μεγάλο πλούτο κειμηλίων, μεταξύ των οποίων εξαιρετική θέση κατέχει η εικόνα της Παναγίας, που φιλοτέχνησε ο Ευαγγελιστής Λουκάς.  


Επόμενη στάση στα Καλάβρυτα!! Μια μικρή γραφική κωμόπολη στην ορεινή Αχαΐα. Μια εξόρμηση στη φύση!! Αποτελεί τη βάση για το χιονοδρομικό κέντρο, που έλκει πλήθος κόσμου κάθε χειμώνα.


Επίσης μια ωραία βόλτα είναι μέχρι το Σπήλαιο των Λιμνών. Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα τις φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τους παράξενους σταλακτικούς σχηματισμούς και τις μυστηριώδεις στοές, έχει κάτι αποκλειστικά δικό του: τις αλλεπάλληλες κλιμακωτές λίμνες (εκτείνονται σε τρείς ορόφους), που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο!



·        Αχαϊκό χωριό

Το Αχαϊκό χωριό βρίσκεται στην ορεινή Αιγιαλεία, στο 23ο χιλ της διαδρομής Αιγίου – Καλαβρύτων πάνω από το χωριό Άγιος Παντελεήμονας. Είναι κτισμένο στα ριζιμιά της κορυφής του Κλωκού, σε ένα μπαλκόνι του βουνού με απεριόριστη θέα και υψόμετρο 1350 μ. Η ευρύτερη περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000, ως περιοχή με ιδιαίτερη βιοποικιλότητα.


Αποτελείται από ανεξάρτητους παραδοσιακούς ξενώνες και μεζονέτες, φτιαγμένες με έναν αρμονικό συνδυασμό πέτρας και ξύλου.
Οι δραστηριότητες που προσφέρονται είναι πολλές. Ιππασία, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ορειβασία, ποδήλατο βουνού, φροντίδα ζώων αγροκτήματος, συγκομιδή βιολογικών φρούτων και καρπών ή απλά ξεκούραση και απόλαυση του βουνίσιου περιβάλλοντος.
Το καλοκαίρι το χωριό λειτουργεί αποκλειστικά ως παιδική κατασκήνωση.


Επίσης κάποιες κοντινές εκδρομές θα μπορούσε να είναι στους εξής προορισμούς:
·        Δελφοί – Γαλαξίδι
·        Αρχαία Ολυμπία
·        Επίδαυρος – Μυκήνες 

Πηγές:

http://www.timbertrail.gr/mtb/diadromes-mtb/38-mtb-tsivlou-xionodromiko-.html

http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%96%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D%CF%87%CE%BB%CE%B1_%CE%91%CF%87%CE%B1%CE%90%CE%B1%CF%82

http://www.ekalavrita.gr/GR/odontotos.html

http://www.ekalavrita.gr/index.html

http://www.achaikochorio.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου