Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Υγεία και ομορφιά με τα βιολογικά καλλυντικά


Αναδημοσίευση από oikopress.gr

            Γράφει η Ευαγγελία Κωτσοβίνου
Γεωπόνος, Γ.Π.Α., M.Sc.

«Πώς η υγεία δεν θα αποτελέσει θυσία στο βωμό της ομορφιάς;» Αναδείξτε την ομορφιά σας με τα ΟΙΚΟ-βιολογικά καλλυντικά… Γιατί να χρησιμοποιήσω τα βιολογικά καλλυντικά;


Ο τομέας της ομορφιάς είναι πάντα επίκαιρος, τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές θέλουμε να δείχνουμε πιο όμορφοι. Οι γυναίκες, ως επί το πλείστον χρησιμοποιούμε καθημερινά προϊόντα ομορφιάς, όπως σκιές για τα μάτια, μολύβι, μάσκαρα…για να τονιστούν τα χαρακτηριστικά του προσώπου και να δείχνουμε πιο λαμπερές και ευδιάθετες. Ακόμα, κάποιες κρέμες όπως τα after shave χρησιμοποιούνται και από τον αντρικό πληθυσμό…

Τι πρέπει να έχουμε κατά νου όταν αγοράζουμε βιολογικά καλλυντικά;
Αρχικά, κοιτάμε στη συσκευασία, ποια συστατικά περιέχει το προϊόν, διότι μπορεί να περιέχει αλλεργιογόνους σε μας παράγοντες και κατόπιν αν φέρουν κάποια επισήμανση ως προς τη βιολογικότητα του προϊόντος. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε για την πιστοποίηση των βιολογικών καλλυντικών είναι ότι δεν έχει θεσπιστεί ακόμη κρατικό νομοθετικό πλαίσιο, βάση του οποίου θα πιστοποιούνται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο και για το λόγο αυτό, υπάρχουν ιδιωτικά πρότυπα, από φορείς που δραστηριοποιούνται στο χώρο των καλλυντικών, τόσο στο χώρο της παραγωγής όσο και στο χώρο της έρευνας.

Τέτοια πρότυπα είναι τα εξής:
1. BHID: Το συγκεκριμένο πρότυπο αναφέρει ότι η φυτική πρώτη ύλη θα πρέπει να είναι βιολογική ή να προέρχεται από πιστοποιημένη συλλογή αυτοφυούς βλάστησης (δεν αναφέρονται ποσοστά) 
2. NaTrue: Το πρότυπο αυτό πιστοποιεί καλλυντικά και ως Natural & ως organic. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως natural θα πρέπει να περιέχει περιεκτικότητα 70 % σε συστατικά φυτικής και ζωϊκής προέλευσης και ένα μέρος αυτών να είναι πιστοποιημένα βιολογικά και για να χαρακτηριστεί ως organic θα πρέπει το 95% των συστατικών φυτικής και ζωϊκής προέλευσης να είναι «φυσικά» και ένα μέρος αυτών πιστοποιημένα βιολογικά, το συγκεκριμένο πρότυπο δίνει και κάποιους μαθηματικούς τύπους και μια λίστα με αναλογίες προκειμένου να προσδιοριστεί η αναλογία σε περιεκτικότητα συστατικών βιολογικής γεωργίας.
3. Εco-cert: Το πρότυπο αυτό πιστοποιεί καλλυντικά και ως Natural & ως natural organic. Για να χαρακτηριστεί ένα προϊόν ως natural θα πρέπει να περιέχει 50 % των συστατικών (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) να είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά   και για να χαρακτηριστεί ως natural- organic θα πρέπει το 95% των συστατικών (φυτικής ή ζωικής προέλευσης) να είναι πιστοποιημένα ως βιολογικά, η min περιεκτικότητα σε βιολογικά είναι για τα μεν natural 5% και για τα natural organic 10%.
4. ICEA: Το πρότυπο αυτό αναφέρει ότι τουλάχιστον ένα από τα συστατικά θα πρέπει να είναι βιολογικό χωρίς να αναφέρει την περιεκτικότητα σε ποσοστά. 
Ο Οργανισμός ΔΗΩ επέκτεινε πρόσφατα τις δραστηριότητες της στον τομέα της πιστοποίησης των βιολογικών καλλυντικών και απορρυπαντικών, ξεκινώντας συνεργασία με τον Ιταλικό Οργανισμό ICEA, Ινστιτούτο Ηθικής και Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης, ως μόνος και αποκλειστικός εκπρόσωπός του σε Ελλάδα και Κύπρο.
Το ICEA είναι ένας από τους μεγαλύτερους Οργανισμούς Πιστοποίησης στην Ιταλία αλά και σε διεθνές επίπεδο, ελέγχει περίπου 13.000 επιχειρήσεις έχει 200 ελεγκτές και 30 γραφεία στην Ιταλία και το εξωτερικό με υψηλές ηθικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές αρχές.
Τα πιστοποιημένα καλλυντικά και απορρυπαντικά, χαρακτηρίζονται ως eco-bio-cosmetics, φέρουν το σήμα ICEΑ και εγγυώνται την υγεία του καταναλωτή και την προστασία του   περιβάλλοντος.

Πηγή: http://oikopress.gr/index.php/2012-11-02-13-02-35/350-2012-12-13-13-11-39

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου