Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής ενημέρωσης


Αναδημοσίευση από www.oikopress.gr

Γράφει ο Ορέστης Λαγκαδινός

Αποφασισμένη είναι η Περιφέρεια Αττικής να υλοποιήσει τις δράσεις που έχει προγραμματίσει για την προστασία του περιβάλλοντος. Κι αυτό είναι ένα μικρό δείγμα για τις δυνατότητες που έχουν οι δήμοι και οι περιφέρειες να προχωρήσουν στην κινητοποίηση όλων των δυνάμεων που διαθέτουν για να μπορέσουμε ως κοινωνία να συμφιλιωθούμε με το περιβάλλον, να το αγαπήσουμε, να το φροντίσουμε και να το προστατεύουμε.
Πέρα από αυτό όμως, την επίσημη περιβαλλοντική πολιτική, υπάρχει το μεγάλο «κομμάτι» του εθελοντισμού το οποίο πρέπει να καλλιεργήσουμε. Και σ’ αυτό είναι ανάγκη να έχουν όλοι συμμετοχή. Και η οικογένεια και το σχολείο και ο δήμος και η πολιτεία. Διότι όλοι μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το απαραίτητο εκείνο δίχτυ προστασίας για το περιβάλλον.
Θα έχουμε διαπιστώσει ότι πολλές περιβαλλοντικές δράσεις μας δεν έχουν κόστος. Γι’ αυτό χρειάζεται να επινοούμε λύσεις που θα είναι ανέξοδες και θα χρειάζονται απλώς τη δική μας συμμετοχή και καλή διάθεση. «Μην πετάμε ό,τι χρησιμεύει και σε άλλους»! Να ένα σύνθημα που έχει μια λειτουργικότητα και αποτελεσματικότητα. Η καταναλωτική κοινωνία, μας φόρτωσε με πολλά άχρηστα, τα οποία όμως μπορεί να είναι χρήσιμα στον συνάνθρωπο, ο οποίος έχει πλέον φτάσει να καλοβλέπει τις ελιές που κάποτε ίσως και να τον ενοχλούσαν στο πεζοδρόμιο, έξω από το σπίτι του. Το «λιομάζωμα των Αθηναίων» μπήκε ξαφνικά στη ζωή μας. Και το βλέπουμε λίγο παράξενα, αλλά ήταν μια ευκαιρία να δούμε κάπως διαφορετικά αυτό που μέχρι χτες, όπως σημειώνει η Ελένη Πισιμίση, «αγνοούσαμε αλαζονικά»!
Ωστόσο, πέρα από την ανάγκη που οδηγεί τους Αθηναίους, η ελιά και το λάδι είναι το άλφα και το ωμέγα της σωστής και υγιεινής διατροφής. Και είναι αυτονόητο ότι υπάρχει άμεση και ευθεία σύνδεση της διατροφής μας με το περιβάλλον. Εάν το περιβάλλον είναι μολυσμένο, και δυστυχώς είναι μολυσμένο, τότε πρέπει να αντιμετωπίσουμε πιο σοβαρά το θέμα της υγείας.
Το τοπίο αλλοιώνεται, τα δάση καταστρέφονται, οι θάλασσες κι ο αέρας που αναπνέουμε μολύνονται, και είναι επόμενο όλα όσα παίρνουμε για τη διατροφή μας από τη γη να είναι αμφίβολης καθαρότητας. Αλλά μην ξεχνάμε ότι πέρα από το έδαφος που καταστρέφεται είναι και η άγρια επέμβαση του ανθρώπου στη ζωική αλυσίδα. Δυστυχώς το λαθραίο κυνήγι δεν έχει εκλείψει.
Πρέπει επίσης να μας προβληματίσει, όπως σημειώνει η Όλγα Υψηλάντη, η συσσώρευση βαρέων μετάλλων στα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Γιατί είναι κρίσιμης σημασίας το θέμα της ασφάλειας των νωπών αγροτικών προϊόντων στα οποία ανιχνεύονται βαρέα μέταλλα, όπως ο υδράργυρος, το αρσενικό, το νικέλιο, το χρώμιο, ο χαλκός και ο ψευδάργυρος. Σχετικό ερώτημα είχε υποβάλει ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλλης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. ΚΙ αυτό φυσικά αφορά σε όλη την ευρωπαϊκή επικράτεια και όχι μόνον στη δική μας χώρα.
Ένα κρίσιμο θέμα αναλύει ο Σταύρος Μαραγκός που έχει σχέση με τη διασύνδεση των νησιών του Αιγαίου. Θα σημείωνα ότι αυτό είναι ένα «όνειρο» χρόνων κι έχει πολλές παραμέτρους. Πρέπει, ωστόσο, το κράτος κάποια στιγμή να σκύψει με περισσότερη σοβαρότητα πάνω στο θέμα, αφού θα προκύψουν μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη για τη χώρα, αλλά και άμεσα για τα ίδια τα νησιά μας και τον πληθυσμό τους. Και είναι βέβαιο ότι θα προκύψουν άμεσα οφέλη εφόσον υλοποιηθεί ο κύριος στόχος που είναι η ελαχιστοποίηση της χρήσης του πετρελαίου για την ηλεκτροδότηση των νησιών προκειμένου να μειωθεί το υπέρογκο κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα μη διασυνδεδεμένα νησιά.
Το άλλο εξίσου σημαντικό θέμα που σχετίζεται και με τα νησιά του Αιγαίου και όχι μόνο, είναι και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα. Η ανάπτυξή τους είναι βέβαιο ότι θα δώσει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας ικανής να τροφοδοτήσει χιλιάδες νοικοκυριά, ενώ παράλληλα η λειτουργία τους θα συμβάλει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Η Oikopress είναι πλέον στην πρώτη γραμμή της περιβαλλοντικής ενημέρωσης και όπως διαπιστώνεται απ’ όλους, τα θέματα που αναλύουν οι συνεργάτες της έχουν άμεση συνάφεια με την καθημερινότητα και την υγεία του πληθυσμού, με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς επίσης και την αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων στα τεράστια προβλήματα που προκύπτουν από τον βιασμό του περιβάλλοντος και την καταστροφή του, λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης και της αλόγιστης εκμετάλλευσής του.

Πηγή: http://www.oikopress.gr/index.php/2012-10-03-05-38-03/362-2012-12-14-13-26-03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου