Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ


Το φυσικό περιβάλλον της Αιγιάλειας διαθέτει τέτοιες αρετές ώστε πολλές περιοχές και σημεία του να χαρακτηρίζονται ως προστατευόμενα από διεθνείς και εθνικές συνθήκες όπως:

  • Περιοχές του δικτύου Natura 2000 (ΤΚΣ, ΖΕΠ):
1.      Όρος Χελμός και Ύδατα Στυγός (GR2320002)
2.      Όρος Χελμός και φαράγγι Βουραϊκού (GR2320003, GR2320013)
3.      Όρη Μπαρμπάς, Κλωκός, φαράγγι Σελινούντα (GR2320005, GR2320010)
4.      Αλυκή Αιγίου (GR2320006)
5.      Όρος Παναχαϊκό (GR2320007)

Η παρατήρηση πουλιών (bird watching) αποκαλύπτει αετούς, μπούφους, γελογλάρονα, κιρκινέζια, φλαμίνγκο, χρυσογέρακα, κύκνους και πολλά άλλα.

  • Περιοχές χαρακτηρισμένες ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους:
6.      Περιοχή Μπουφούσκιας Αιγίου  (ΑΤ1011123)
7.      Η λίμνη Τσιβλού (ΑΤ1011015)
8.      Ο βράχος Αγ. Λεοντίου – Μονής Ταξιαρχών Αιγίου (ΑΤ1011066)
9.      Το Φαράγγι Βουραϊκού (ΑΤ1011024)

  • Σημεία χαρακτηρισμένα ως Μνημεία της Φύσης:
10.  Η πηγή Δώδεκα Βρύσες στο Αίγιο
11.  Ο Πλάτανος του Παυσανία στο Αίγιο
12.  Οι βελανιδιές στο χωριό Καλαμιά







Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΤΟΠΟΥ ΑΙΓΙΟΥ


Η πόλη του Αιγίου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά και απλώνεται σε τρία επίπεδα:
1.      την παραλιακή ζώνη (κάτω πόλη),
2.      γαλαξιδιώτικα ή περιοχή Αγ. Ανδρέα (μέση πόλη),
3.      την άνω πόλη οπού βρίσκεται το ιστορικό κέντρο και ο συνοικισμός.


Ξεκινώντας από την επάνω πόλη, σήμα κατατεθέν είναι η πλατεία των Υψηλών Αλωνιών. Ένα από τα ωραιότερα μπαλκόνια του Κορινθιακού, περιτριγυρισμένη με πράσινο, φοίνικες, καλλωπιστικά φυτά και άνθη και λίγο πιο δίπλα το πάρκο με την ωραία λιμνούλα και το μνημείο του Άγνωστου στρατιώτη, συνθέτουν μια από τις πιο όμορφες γωνιές της πόλης. Ακριβώς πιο δίπλα από την πλατεία βρίσκεται και το Μνημείο των Αεροπόρων. Στο σημείο αυτό μια αερογέφυρα ενώνει την πλατεία με την περιοχή Μπούφαλο ή «Πευκάκια». Εκεί βρίσκεται μια όμορφη πλατεία με θεατράκι, όπου το καλοκαίρι φιλοξενεί εκδηλώσεις. Η θέα από εκεί προς τη θάλασσα είναι μαγευτική ανάμεσα στα καταπράσινα πεύκα!

Άλλο ένα πολυσύχναστο σημείο της επάνω πόλης είναι η πλατεία Αγ. Λαύρας. Αποτελεί το κέντρο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του Αιγίου και είναι η παλαιότερη πλατεία της πόλης. Στο χώρο της μετά την επανάσταση του ΄21, επί πολλά χρόνια λειτούργησε στρατώνας και αργότερα υπήρχαν στάβλοι. Σήμερα γύρω της υπάρχουν αρκετά διατηρητέα κτήρια.
Προχωρώντας προς την παραλία, οι σκάλες του Φιλοποίμενος, συνδέουν το ιστορικό κέντρο με την κάτω πόλη (στο σημείο του σιδηροδρομικού σταθμού). Είναι 172 πέτρινα σκαλιά που έχουν το πλάτος ενός δρόμου και κατασκευάστηκαν το 1901. Ένας άλλος σύνδεσμος της επάνω πόλης με την παραλία είναι το καλντερίμι γνωστό ως Τεμπελόραχη. Η θέα από εκεί προς τη θάλασσα είναι πανέμορφη. Η Τεμπελόραχη στο αρχικό της σημείο διακλαδώνεται προς μικρότερα λιθόστρωτα καλντερίμια που οδηγούν στον Πλάτανο του Παυσανία και στις σκάλες του Φιλοποίμενος.


Η παραλιακή ζώνη του Αιγίου τώρα (κάτω πόλη) είναι μια στενή λωρίδα εδάφους, που εκτείνεται από τη θέση Μυρτιά μέχρι τον Αγ. Νικόλαο. Κατά μήκος της λωρίδας αυτής, συναντάμε τα απομηνάρια μιας άλλης εποχής. Μιας εποχής όπου η βιομηχανία και το εμπόριο στο Αίγιο, βρισκόταν σε μεγάλη άνθηση. Ξεκινώντας από τη Μυρτιά συναντάμε το παλιό εργοστάσιο της Χαρτοποιίας Αιγίου, ένα πραγματικό αριστούργημα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής με πλούσιο βιομηχανικό εξοπλισμό. Ένα μέρος του κτηρίου ανακαινίστηκε και χρησιμοποιείται για την στέγαση του ΑΤΕΙ Αιγίου. Προχωρώντας σε όλη την υπόλοιπη παραλιακή ζώνη συναντάμε τις παλιές σταφιδαποθήκες και τα σταφιδεργοστάσια, μερικά από τα οποία έχουν μετατραπεί σε καλόγουστες καφετέριες και μπαράκια, που βγάζουν τραπεζάκια δίπλα στη θάλασσα. Είναι κτήρια κυβόσχημα, πετρόχτιστα, μεγάλου μεγέθους, διώροφα ή τριώροφα  και χτισμένα (τα περισσότερα) από το 1860 έως το 1890 ανάμεσα στην προκυμαία και τον βράχο.
Τέλος, στην παραλία του Αιγίου συναντάμε τον ιστορικό Πλάτανο του Παυσανία, λόγω της αναφοράς του αρχαίου ομώνυμου περιηγητή στις 12 βρύσες που βρίσκονται κοντά του. Κατά τον διάσημο αρχαιολόγο και ανασκαφέα της Τροίας και των Μυκηνών Ερ. Σλήμαν, ο οποίος τον μνημονεύει στο βιβλίο του «Πελοπόννησος και Τροία», η ηλικία του φθάνει λίγο πιο πριν από το 1450 π.Χ. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι η ηλικία του είναι περίπου 600 χρόνια.


Ακριβώς κάτω από της πλατιές φυλλωσιές του πλατάνου και πάνω από τις 12 βρυσούλες, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου, αγναντεύοντας την όμορφη θέα της θάλασσας και θαυμάζοντας στο βάθος τα βουνά της Στερεάς Ελλάδας.

   
ΠΗΓΕΣ:

http://www.stathistheodorakopoulos.gr/aigioaks.html

http://www.ediakopto.gr/index.php/aigio.html

http://gov.exnet.gr/el/nomo-axaa/dimo-aigiou/1565-aksiotheata.pdf

http://www.aigialeia.com/el/aigio.html

http://www.athinorama.gr/travel/travelideas/articles.aspx?artid=13683

http://www.thebest.gr/news/index/viewStory/108788

http://2lyk-aigiou.ach.sch.gr/autosch/joomla15/images/image/%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%82%20%CE%B1%CE%BA%CE%BC%CE%AE%CF%82%20%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B4%CE%B1%CF%82%20%CF%83%CF%84%CE%BF%20%CE%91%CE%AF%CE%B3%CE%B9%CE%BF.pdf

http://wikimapia.org/9641352/el/%CE%A0%CE%BB%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%A0%CE%B1%CF%85%CF%83%CE%B1%CE%BD%CE%AF%CE%B1-%CE%9C%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%A6%CF%8D%CF%83%CE%B7%CF%82

  

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ "ΑΠΟΛΛΩΝ": ΤΟ ΛΥΚΟΦΩΣ: ΧΑΡΑΥΓΗ ΜΕΡΟΣ 2ο (TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN PART 2)



Με την ταινία «Το Λυκόφως: Η Χαραυγή Μέρος 2» συνεχίζονται οι προβολές στο Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων».
Αρχίζουν από σήμερα Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012 και θα συνεχιστούν έως και την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012. Οι προβολές θα είναι δύο και οι ώρες αυτών 20:00-22:15 και 22:15-00:30.
Η σκηνοθεσία της ταινίας είναι του Μπιλ Κόντον. Πρωταγωνιστούν οι Ρόμπερτ Πάτινσον, Κρίστεν Στιούαρτ και Τέιλορ Λότνερ.
Υπόθεση: 

Στο πέμπτο και τελευταίο μέρος παρακολουθούμε την προσαρμογή της Μπέλα στη νέα της ζωή ως βαμπίρ, καθώς και την μεταμόρφωσή της από τον πιο αδύναμο κρίκο σε κυρίαρχο του παιχνιδιού. Την εμφάνισή της θα κάνει για πρώτη φορά και η δεκάχρονη Μακένζι Φόι με την ξεχωριστή της ομορφιά, ως το «αθάνατο παιδί» της Μπέλα και του Έντουαρντ. Η μικρή Ρενεσμέ με τη μοναδικότητά της θα ανατρέψει τις ισορροπίες, φέρνοντας τους Κάλεν αντιμέτωπους με τους Βολτούρι, και θα σημάνει μια απρόσμενη και σοκαριστική εξέλιξη για το λυκάνθρωπο Τζέικομπ Μπλακ.

Κατηγορία: Περιπέτεια Φαντασίας
Διάρκεια: 115'


Επίσημη Ιστοσελίδα: http://www.breakingdawn-themovie.com/

Πηγή – Αναφορά:
http://www.stercinemas.gr/templates/TLC_MovieDetail.aspx?REFTYPE=1&SHOWMOVID=103908





ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΣΤΑΤ


Ιδιώτες συνεργάτες θα εντάξει στο δυναμικό της από τον ερχόμενο Ιανουάριο η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Στο Μητρώο Ιδιωτών Συνεργατών έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν μόνο ιδιώτες  και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι οποίοι θα πρέπει όμως να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου ή εξαταξίου Γυμνασίου, ηλικίας από 21 έως 69 ετών.


Το νέο Μητρώο θα έχει ισχύ για 8 μήνες, από τον Ιανουάριο έως και τον Αύγουστο του έτους 2013, ενώ όσοι είναι ήδη εγγεγραμμένοι σε προηγούμενα Μητρώα Ιδιωτών Συνεργατών, θα πρέπει να υποβάλουν νέα Αίτηση - Υπεύθυνη Δήλωση εγγραφής.
Οι Ιδιώτες Συνεργάτες χρησιμοποιούνται για την εκτέλεση στατιστικών ερευνών και απογραφών (συλλογή και έλεγχο στοιχείων), ενώ τα στοιχεία συλλέγονται, κυρίως, με προσωπικές συνεντεύξεις, στον χώρο των νοικοκυριών ή των επιχειρήσεων και με ειδικά, κατά έρευνα, ερωτηματολόγια.
Η αμοιβή τους καθορίζεται σύμφωνα με προκαθορισμένους κανόνες μέτρησης του έργου τους και προκαθορισμένης αμοιβής ανά μονάδα έργου, ενώ η καταβολή της πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση και την παράδοση της εργασίας τους.

Υποβολή αιτήσεων – δικαιολογητικά


Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να απασχοληθούν ως Ιδιώτες Συνεργάτες στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. θα πρέπει να υποβάλλουν τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έως τις 15 Δεκεμβρίου στη διεύθυνση: www.statistics.gr  (στην πρώτη σελίδα του Portal, στην ένδειξη «Ιδιώτες Συνεργάτες ΕΛ.ΣΤΑΤ.»), ενώ για απευθείας πρόσβαση στη διεύθυνση: http://circa.statistics.gr/pls/htmldb/f?p=SGID13:5558:2580184766429702.

Επίσης θα πρέπει να υποβάλλουν τα εξής δικαιολογητικά:
  • Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, ή ένα  φωτοαντίγραφο της σελίδας του διαβατηρίου,
  • Βεβαίωση ΑΦΜ και ΔΟΥ που ανήκουν,
  • Επικυρωμένο Φωτοαντίγραφο σελίδας βιβλιαρίου ή καρτέλας Τραπέζης,
  • Δύο πρόσφατες φωτογραφίες,
  • Τίτλους σπουδών ή βεβαιώσεις σπουδών (για τους φοιτητές -τριες),
  • Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 όπου θα δηλώνουν ότι οι αμοιβές τους από παροχή υπηρεσιών δεν ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ κατά το προηγούμενο έτος,
  • Πιστοποιητικό Ελληνομάθειας για τους υποψηφίους που δηλώνουν ότι δεν κατέχουν τίτλο σπουδών από την Ελλάδα.
*Για οποιαδήποτε διευκρίνιση, οι υποψήφιοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Επιθεώρησης και Ιδιωτών Συνεργατών (τηλέφωνα επικοινωνίας: 213 1352182, 2131353050 και 2131353035).

Αναδημοσίευση από: ‘Εθνος-Εργασία 

Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Π.Ε.Σ.: ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ - ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ


ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ

Από την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και κάθε Δευτέρα θα γίνεται η πληρωμή της σταφίδας από την Παναιγιάλειο Ένωση Συνεταιρισμών (ΠΕΣ) , ανάλογα με το χρόνο παράδοσης του προϊόντος .
Πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ θα καταβάλει η ΠΕΣ στους σταφιδοπαραγωγούς μας , κάτι που δείχνει τη φερεγγυότητά της , αλλά και τη δυναμική της στις ξένες αγορές .
Εκτός από τους σταφιδοπαραγωγούς , τα χρήματα περίμενε και η τοπική μας αγορά , που βασίζεται εδώ και χρόνια στο μεγαλύτερο μέρος της στα αγροτικά εισοδήματα και η ΠΕΣ αποτελεί το στήριγμά της .
Να θυμίσουμε ότι η πηγή προκαταβολής όπως έχει , όπως έχει ορίσει το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΣ , ήταν στο 1,45 ευρώ/κιλό , που με βάση τις εκτιμήσεις και τις αντιδράσεις της αγοράς , κρίθηκε ως υψηλή για τις συνθήκες των ευρωπαϊκών οικονομιών και τον ανταγωνισμό από την φθηνή σουλτανίνα .

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Μετά τα αισιόδοξα μηνύματα της αγοράς για τις αυξημένες φετινές τιμές ελαιολάδου ,  άρχισαν να εμφανίζονται από το τέλος της περασμένης εβδομάδας αρνητικές εκτιμήσεις για πρόωρη συρρίκνωση και επανεκτίμηση προς τα κάτω…
Να σημειωθεί ότι από τις 19 Νοεμβρίου η ΠΕΣ ξεκίνησε να παραλαμβάνει μόνο το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μέχρι 3 γραμμές , στα 2,35 ευρώ/κιλό .
Η παραλαβή θα γίνεται κάθε Δευτέρα και Πέμπτη στο χώρο παραλαβής της ΠΕΣ στον Σελινούντα . Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίζουν μαζί με το ελαιόλαδο το παραστατικό έκθλιψης από το ελαιοτριβείο .
Για το βιολογικό ελαιόλαδο , το παραστατικό έκθλιψης πρέπει να είναι μόνο από πιστοποιημένο ελαιοτριβείο.
Τηλέφωνο Επικοινωνίας : 26910-81709 .


        Αναφορά :  Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ» ,        
                            (26/11/2012)

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Αναδημοσίευση από: «Αγροτικός Συνεργατισμός», τεύχος 111
Επιμέλεια: Μαντζαβρά Κων/να, Πολιτικός Επιστήμων

Μελέτη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών & Μελετών.
Με βάση τα στοιχεία του εξαμήνου Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012 κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, καταγράφονται αυξήσεις των ελληνικών εξαγωγών στις δύο από τις πέντε μεγάλες κατηγορίες και συγκεκριμένα της κατηγορίας πρώτες ύλες κατά 39,4% (σε 570 εκ. € από 408,9 εκ. €) και της κατηγορίας αγροτικών προϊόντων κατά 6,9% (σε 2.145,8 εκ. € από 2.006,9 εκ. €).

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων, που αποτελούν το 61,6% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, παρέμειναν ουσιαστικά στάσιμες (0,2%) στα 5.060,7 εκ.€ από 5.048,4 εκ.€. Η μοναδική κατηγορία προϊόντων, οι εξαγωγές της οποίας καταγράφουν μείωση στο εξεταζόμενο διάστημα, είναι αυτή των ειδών και συναλλαγών μη ταξινομημένων κατά κατηγορίες κατά -10,6%.
Όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, η αύξηση κατά 6,9% των εξαγωγών, σε 2.145,8 εκ.€ από 2.006,9 εκ.€, οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 47,4% της υποκατηγορίας «ποτά και καπνός» (σε 339,5 εκ.€ από 230,3 εκ.€) αλλά και στη μικρότερη αύξηση της σημαντικότερης όμως υποκατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» κατά 3,7%, οι οποίες αντιστοιχούν στο 78% των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων και το 20,3% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 1.664,9 εκ.€ από 1.606,2 εκ.€. Έτσι, υπερκαλύφθηκε η μείωση της -χαμηλότερης σε αξία εξαγωγών- υποκατηγορίας «λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» κατά -17% (σε 141,5 εκ.€ από 170,4 εκ.€).
Σημειώνεται πως μείωση των εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων. Ωστόσο, τις εν λόγω μειώσεις υπερκαλύπτουν οι θετικές εξελίξεις σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, όπου τα ελληνικά προϊόντα αποσπούν νέα μερίδια αγορών.
Τα παραπάνω αναφέρονται μεταξύ άλλων στην επικαιροποιημένη μελέτη του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ).
Σύμφωνα με τον ΠΣΕ, ισχυρές αντοχές και αντιστάσεις, αλλά και σημαντικές προκλήσεις ανάκτησης εμπιστοσύνης των ευρωπαίων εταίρων αναδεικνύουν τα στοιχεία, σχετικά με την πορεία των ελληνικών εξαγωγών για το α' εξάμηνο του 2012. Σύμφωνα με την έρευνα του ΠΣΕ και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), η μείωση των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και του ελλείμματος εμπιστοσύνης παραδοσιακών εμπορικών εταίρων για την ελληνική οικονομία, υπερκαλύπτεται από την αύξηση των συναλλαγών σε νέες αγορές, με πυρήνα τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.
Συνολικά, η άνοδος κατά 4,3%, στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουνίου 2012, στα 8.209 εκ. ευρώ από 7.867,4 εκ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 οφείλεται στις αυξητικές τάσεις που καταγράφονται στις ελληνικές εξαγωγές προς τη Μ. Ανατολή & Β. Αφρική (31,8%), τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ (Ισλανδία, Νορβηγία, Ελβετία, Τουρκία 17,4%) τις χώρες της Β.Αμερικής (38,9%), την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ) κατά 34,3%, τη ΝΑ Ασία (30,3%) και την Κίνα (49%), περιοχές οι οποίες απορροφούν μαζί το 27,2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.
Οι αυξητικές τάσεις σε αυτούς τους προορισμούς μαζί με τις μικρότερης σημασίας αυξήσεις προς τις Άλλες Αναπτυγμένες Χώρες (Ιαπωνία, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία) κατά 39,4%, τις Χώρες Αφρικής (εκτός Β. Αφρικής) (31,8%), τη Λατινική Αμερική κατά 88,7% και την Ινδία (27,6%) υπερκαλύπτουν τις μειώσεις των εξαγωγών που παρατηρούνται προς τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, την ΕΕ (27) κατά -6,8% και τα Βαλκάνια κατά -3,6% (με περίπου 67% στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών). Θα πρέπει να σημειωθεί, μάλιστα, ότι μειώσεις καταγράφονται σε όλες τις χώρες της ΕΕ 15, με εξαίρεση το Βέλγιο (+36%) και τη Σουηδία (+2,1%).
Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Συνδέσμου, κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη «οι εξαγωγές εξακολουθούν να αποτελούν τον κλάδο εκείνο της ελληνικής οικονομίας που επιβεβαιώνει τις πραγματικές δυνατότητες και τις προοπτικές ανάκαμψης της χώρας, σε όρους διεθνούς ανταγωνισμού. Ωστόσο, το γεγονός της μείωσης των εξαγωγών στους 5 από τους 6 βασικούς εμπορικούς εταίρους της Ελλάδας στην Ευρώπη, επιβάλλει την άμεση ενεργοποίηση όλων των εμπλεκομένων, εξαγωγικών επιχειρήσεων, συλλογικών φορέων, παραγωγικών δυνάμεων, αλλά και της Επίσημης Πολιτείας, σε μία εκστρατεία διαρκείας για την ανατροπή του αρνητικού κλίματος και την εδραίωση του αισθήματος ασφαλών συναλλαγών με τις ελληνικές επιχειρήσεις. Στο διεθνές εμπόριο και ειδικά στις εξαγωγές, ο παράγοντας ψυχολογία είναι καθοριστικός. Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι σε περιόδους πολιτικής αβεβαιότητας, οι ελληνικές εξαγωγές δέχονται ισχυρές πιέσεις, ενώ αντίθετα η σταθερότητα έχει άμεσα θετικό αντίκτυπο. Ήδη ο αγροτοδιατροφικός τομέας ανακτά μερίδια στην παγκόσμια αγορά, την ώρα που η βιομηχανική παραγωγή επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντιστάσεις, συνθέτοντας ένα ισχυρό συνδυασμό καινοτόμων και παραδοσιακών προϊόντων, αντάξιων των πιο απαιτητικών αγορών του κόσμου. Αποτελεί, λοιπόν, συνολική ευθύνη, να αποσταλεί ηχηρό μήνυμα εκτός των συνόρων για τις παραγωγικές δυνατότητες και τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων».
Σύμφωνα με την έρευνα, στη λίστα των 100 πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων καταγράφονται 18 νέες είσοδοι, σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011, που αφορούν κυρίως προϊόντα μηχανολογικού εξοπλισμού, δομικά υλικά, κοσμημάτων και πολύτιμων μετάλλων, όπως ο χρυσός, καθώς και τρόφιμα, όπως πεπόνια, καρπούζια και είδη ζαχαροπλαστικής.
Γενικότερα, ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, και χωρίς να συμπεριλαμβάνεται ο συνολικός όγκος των πετρελαιοειδών, η αύξηση, προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τις αυξήσεις των εξαγωγών των πρώτων υλών κατά 39,4% και των αγροτικών προϊόντων κατά 6,9%. Στασιμότητα (0,2%) καταγράφεται για την κατηγορία βιομηχανικά προϊόντα, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των χαμηλών σε αξία εξαγωγών της κατηγορίας Είδη & συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες (στις οποίες περιλαμβάνονται και τα εμπιστευτικά προϊόντα) μειώθηκαν κατά -10,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011.
Σε ότι αφορά τη γεωγραφική κατανομή των ελληνικών εξαγωγών και τις κυριότερες αγορές προορισμού των ελληνικών προϊόντων, στις πρώτες θέσεις παρατηρούνται περιορισμένες ανακατατάξεις. Η Ιταλία, εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά που κατέκτησε το 2011, ενώ σε υψηλότερες θέσεις κατατάσσονται πλέον η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και το Βέλγιο. Στην κατάταξη των 100 πρώτων αγορών προορισμού για τα ελληνικά προϊόντα καταγράφονται 9 νέες είσοδοι χωρών (Ακτή Ελεφαντοστού, Μπενίν, Παναμάς, Μαλαισία, Βιετνάμ, Βρετ. Παρθένοι Νήσοι, Σρι Λάνκα, Κολομβία και Αφγανιστάν).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην δημοσιευμένη αυτή έρευνα, δεν περιλαμβάνονται στοιχεία για εξαγωγές πετρελαιοειδών, δεδομένου ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διασαφήσεις.
Τα 15 κυριότερα επαγώγιμα ελληνικά προϊόντα - Α’ Εξάμηνο 2012


Πηγή: ΠΣΕ – ΚΕΕΜ

Οι εισαγωγές
Ενδεικτική της έκτασης της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, είναι και η πορεία των εισαγωγών. Με εξαίρεση τα καύσιμα (+54,6%) και τα λάδια-έλαια (+15,1%), σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες καταγράφονται σημαντικές μειώσεις, ενώ γεωγραφικά αύξηση εισαγωγών παρατηρείται μόνο από τη Ν. Α. Ασία (+59,2%) και τη Λατ. Αμερική (+30,5%). Οι τάσεις αυτές διαμόρφωσαν μία νέα συνολική υποχώρηση κατά -9,9%, με την αξία των εισαγωγών στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε 15.182,3 εκ. ευρώ έναντι 16.857,6 εκ. ευρώ στο αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.
Ως αποτέλεσμα των αυξητικών τάσεων (4,3%) των εξαγωγών και της συνεχιζόμενης πτώσης (-9,9%) των εισαγωγών ενισχύεται η τάση περιορισμού του εμπορικού ελλείμματος σε -6.973,3 εκ. ευρώ από -8.990,2 εκ. ευρώ στο εξάμηνο του 2011, ήτοι μείωση του ελλείμματος κατά -22,4%.

Οι 15 κυριότερες αγορές ελληνικών προϊόντων - Α’ Εξάμηνο 2012


Πηγή: ΠΣΕ – ΚΕΕΜ
 

Δείτε επίσης

erymanthos_logo
oikopress_logo
social_activism_logo
oikosocial_logo

Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΑ ΚΤΙΡΙΑ ΑΙΓΙΟΥ


·        ΠΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΨΗΛΩΝ ΑΛΩΝΙΩΝ


Ο Πύργος των Ψηλών Αλωνίων είναι κτίσμα νεογοτθικού ρυθμού του 1900 και αποτελεί το "σήμα κατατεθέν" του Αιγίου. Βρίσκεται στην  μεγαλύτερη και πιο γνωστή πλατεία το Αιγίου, αυτή των Υψηλών Αλωνίων (Ψηλαλώνια), το μπαλκόνι του Κορινθιακού. Από εκεί η θέα προς τον Κορινθιακό και τα βουνά της Στερεάς είναι θαυμάσια.



·        ΔΗΜΑΡΧΙΑΚΟ ΜΕΓΑΡΟ

Το αρχοντικό του Αριστείδη Γεωργίου, το σημερινό Δημαρχείο, που χτίστηκε το 1866, αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως κατοικία, ενώ αργότερα ήταν υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας, το διοικητήριο των Ιταλικών Δυνάμεων της Κατοχής και Χωροφυλακή. Το 1983-85 αποκαταστάθηκε και στεγάζει το δημαρχείο του Αιγίου. Με το σεισμό του 1995 υπέστη ζημιές, οι οποίες αποκαταστάθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Είναι ένα από τα καλύτερα δημαρχεία της χώρας .



·        ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη (Παλαιό Γυμνάσιο), χτίστηκε στα τέλη του 19ου αι. Είναι νεοκλασικό κτίριο και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα δημόσια κτίρια της πόλης. Διακρίνεται για την αρμονία και την συμμετρία στις αναλογίες του. Η κύρια όψη με την αετωματική επίστεψη στους πλάγιους άξονες προσδίδει μνημειακό χαρακτήρα. 


·        ΚΤΙΡΙΟ ΓΑΤΕΙΟΥ

Το κτίριο του Γατείου κληροδοτήματος, χτίσθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1910 και ήταν έργο του Γερμανού αρχιτέκτονα  Ερνέστου Τσίλλερ με μπαρόκ γύψινες διακοσμήσεις στο εσωτερικό του β΄ ορόφου. Εκεί σήμερα στεγάζεται το ταχυδρομείο της πόλης στο ισόγειο καθώς και υπηρεσίες του Δήμου στον πρώτο όροφο.


·        ΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

Το Μέγαρο του Παναγιωτόπουλου είναι τριώροφο νεοκλασικό κτίσμα του 1857-1860 σε σχέδια του Παναγιώτη Κάλκου. Το διατηρητέο αυτό κτίριο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης του Αιγίου επί των οδών Παναγιωτόπουλου και Μητροπόλεως.


Στο εσωτερικό του διαθέτει θαυμάσιες τοιχογραφίες σε όλους τους τοίχους και τις οροφές πομπηιανού στυλ.
Εξωτερικά το κτίριο έχει διάκοσμο γύρω από τα ανοίγματα με ολόσωμα μάρμαρα, ενώ στην υπόλοιπη τοιχοποιία και μέχρι την οροφή του ισογείου υπάρχει εξωτερική επένδυση με  μάρμαρο με ισόδομη δόμηση. Επίσης, χαρακτηρίζεται από τα σπουδαιότερα κτιριακά αρχιτεκτονικά μνημεία της νοτιοδυτικής Ελλάδος.
Το κτίριο μετά από το σεισμό της 15ης Ιουνίου 1995 υπέστη σοβαρότατες βλάβες, οι οποίες επιδεινώθηκαν με το σεισμό του 1997.  Το έργο ξεκίνησε να επισκευάζεται το Φεβρουάριο του 2005 και σήμερα είναι ολοκληρωμένο και έτοιμο.


·        ΚΤΙΡΙΟ ΧΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

Το 1925, στην παραλία του Αιγίου,  δημιουργήθηκε η Ελληνική Εταιρία Χαρτοποιίας όπου ήταν ο μεγαλύτερος Χαρτοποιητκός Οργανισμός της Ανατολής. Βρήκαν εργασία εκατοντάδες άνθρωποι και παρήγαγε 12 χιλιάδες τόνους χαρτί ετησίως, με αποτέλεσμα την τεράστια  οικονομική ανάπτυξη.


Τώρα στις εγκαταστάσεις της Χαρτοποιίας λειτουργεί το Τ.Ε.Ι. Αιγίου, με δύο  σχολές :  Φυσικοθεραπείας και Οπτικής - Οπτομετρίας.  Πρόκειται για ιδανική τοποθεσία, ενώ οι φοιτητές δίνουν πνευματική και οικονομική ώθηση στην πόλη.

·         ΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ Γ. Σ. ΜΕΣΣΗΝΕΖΗ (οδός Δεσποτοπούλων)

Το αρχοντικό του Γ.Σ. Μεσσηνέζη (οδός Δεσποτοπούλων) είναι ένα από τα πρώτα νεοκλασικά μέγαρα του Αιγίου και χτίστηκε τα πρώτα μεταεπαναστατικά χρόνια. Το 1833, φιλοξενήθηκε στο αρχοντικό ο βασιλιάς Όθωνας, όταν επισκέφτηκε το Αίγιο, αλλά εκτός από κατοικία στέγασε και το υποκατάστημα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, και για την περίοδο 1971 – 1985 το Δημαρχείο της πόλης. Σήμερα έχει αποκατασταθεί και αποτελεί ένα από τα αρχιτεκτονικά κοσμήματα του Αιγίου.

·        ΠΑΛΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (σημερινό Πολιτιστικό Κέντρο)


·        ΕΠΑΥΛΗ ΧΡΥΣΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ

Η Έπαυλη Χρυσανθόπουλου (Στους Αγίους Αποστόλους, πέτρινη οικία της εποχής της Τουρκοκρατίας). 

·        ΒΙΛΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ
     Η Βίλα Ηλιόπουλου στη Δεξαμενή .
Και πολλά άλλα ιδιωτικά κυρίως κτήρια που ο αριθμός τους υπερβαίνει τα 50, στις οδούς Εισοδίων, Ανδρέου Λόντου, Αγίου Ανδρέου, Δεσποτοπούλων, γύρω από την κεντρική πλατεία και άλλού.

Πηγές – Βιβλιογραφία:

ΜΟΥΣΕΙΑ ΑΙΓΙΟΥ


  • ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Το αρχαιολογικό μουσείο, στεγάζεται στην παλιά δημοτική αγορά. Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό μνημείο, έργο του περίφημου Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερ, έναν από τους τελευταίους εκπροσώπους του νεοκλασικισμού. Ο Τσίλλερ στο έργο του αυτό (μουσείο), απελευθερώνεται από την ακαμψία του νεοκλασικισμού και προσαρμόζει τους όγκους στην κατωφέρεια του δρόμου. Η παρακολούθηση της κατωφέρειας του εδάφους, καθώς και οι μικροανισότητες των αρχιτεκτονικών στοιχείων, επιτυγχάνουν μια συστροφική κίνηση περί τον άξονα, που του προδίδουν ξεχωριστή ομορφιά.


Σύμφωνα με την περιγραφή που βρίσκεται στην βορινή πλευρά του κτηρίου, κατασκευάστηκε το 1890 με δαπάνες του τότε Δήμου Αιγιέων, και έχει έκταση 880 τ.μ.
Εγκαινιάστηκε το 1994. Μετά όμως, από το σεισμό που έπληξε το Αίγιο το 1995, το κτήριο καθώς και μεγάλο μέρος των ευρημάτων υπέστησαν ζημιές. Επαναλειτούργησε το 1999 μετά την επισκευή των ζημιών. Σήμερα το μουσείο φιλοξενεί και πολιτιστικές εκδηλώσεις στο χώρο του αίθριου.
Το Μουσείο, αναπτύσσεται στην ανατολική μεγάλη πλευρά του κτηρίου, σε έξι αίθουσες, στις οποίες εκτίθενται ευρήματα που χρονολογούνται από τα νεολιθικά έως τα ύστερα γεωμετρικά χρόνια. Τα ευρήματα προέρχονται κυρίως από την πόλη του Αιγίου αλλά και από τις γύρω περιοχές της Αιγιαλείας (Αιγείρα, Κερύνεια, Ρύπες κλπ.)


Πληροφορίες: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιγίου
Οδός Αγ. Ανδρέου 3 & Μιχαλακοπούλου 3
Τηλ: 26910-21517
Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη – Κυριακή 09:00 – 16:00
                                     Δευτέρα κλειστό


  • ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ


Το Λαογραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1994 από την Ιστορική Λαογραφική Εταιρία Αιγιαλείας (Ι.Λ.Ε.Α.), και άρχισε την λειτουργία του το 1998. στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό πέτρινο κτήριο, ηλικίας περίπου διακοσίων ετών, το οποίο έχει συνδεθεί με την ιστορική οικογένεια Ανδρέα Λόντου.


Η αρχιτεκτονική του κτηρίου είναι η χαρακτηριστική των παραδοσιακών κτισμάτων της Πελοποννήσου. Στο ισόγειο λειτουργεί το λαογραφικό και στον Α’ όροφο το Ιστορικό Μουσείο που καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους. Επίσης λειτουργεί και Αναγνωστήριο – Βιβλιοθήκη.

Πληροφορίες: Δημοτικό Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου
Οδός Δεσποτοπούλων 2 Αίγιο
Τηλ:  26910-62106, -24377, -23848.
Ωράριο λειτουργίας: 8:30 έως 13:30 (εκτός Σαββάτου και Κυριακής)
Ιστότοπος: http://www.laohistorymuseum.gr/


  • ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΙΓΙΟΥ

Το Εκκλησιαστικό Μουσείο Αιγίου, αποτελεί μέρος ενός αρχιτεκτονικού οικοδομικού συγκροτήματος, στο οποίο συνυπάρχουν αρμονικά το Παρεκκλήσιο της επιτροπής και το Μητροπολιτικό Μέγαρο. Λειτουργεί από το 1987 και φιλοξενεί αξιόλογα εκθέματα μεταξύ των οποίων 100 περίπου εικόνες, πολλά χειρόγραφα, ιερά σκεύη, ιερά άμφια, παλαιές σφραγίδες, μολυβδόβουλα, χρυσοκέντητο επιτάφιο κ.α.


Πληροφορίες: Εκκλησιαστικό Μουσείο
Οδός: Μελετοπούλων και Αιγιαλέως
Τηλ: 26910-61251, 26910-21777


  • ΤΟΠΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ

Στο αρχείο φυλάσσονται 280 περίπου αρχεία, εκ των οποίων τα 28 προέρχονται από ιδιωτικές συλλογές. Το πιο σημαντικό είναι το αρχείο του Ανδρέα Λόντου (1827 - 1844). Επίσης στο αρχείο φυλάσσονται φωτογραφίες, εφημερίδες, βιβλία κ.α.


  • ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑ ΥΔΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΕΦΤΑΠΙΤΑΣ


Στον οικισμό Εφταπίτας και στις όχθες του χειμάρρου Μεγανίτη, ακριβώς στα σύνορα του Δ.Δ. Αιγίου και του Δ.Δ. Συμπολιτείας, συναντάμε ένα Βιομηχανικό Συγκρότημα Υδροκίνησης. Το συγκρότημα αυτό έχει κριθεί διατηρητέο από το Υπουργείο Πολιτισμού, ως αξιόλογο δείγμα της πρώτης βιομηχανικής περιόδου στην Ελλάδα. Στις εγκαταστάσεις του περιλαμβάνονται Ελαιοτριβείο – Υδρόμυλος – Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Μετατράπηκε από ζωοκίνητο σε βιομηχανικό υδροκινούμενο στις αρχές του 20ου αιώνα. Αποτέλεσε πρωτοποριακό τεχνολογικό δημιούργημα για την εποχή αλλά και σημαντικό κέντρο εμπορικής επικοινωνίας και συναλλαγών των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας. Η λειτουργία του διεκόπη το 1969, για να κριθεί το 1995 ως διατηρητέο. Το 1997 ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναπαλαίωσής του και πλέον λειτουργεί ως επισκέψιμος μουσειακός χώρος με ενδιαφέρον πολιτιστικό – επιστημονικό αλλά και ψυχαγωγικό.
Ο χώρος δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να πάρει πληροφορίες για:
1. Την ιστορία της τεχνολογίας στην Ελλάδα.
2. Τις ήπιες μορφές εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων
3. Τις ανθρώπινες δραστηριότητες και το περιβάλλον
4. Την τοπική ιστορία, τα ήθη και έθιμα.
5. Την ενέργεια – Υδροκίνηση και πολλά άλλα!
Επίσης ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στο κτήμα έκτασης 70 στρεμμάτων που το περιβάλει, ακολουθώντας τα περιπατητικά μονοπάτια μέσα στη φύση, να παρατηρήσει τα πουλιά από το ειδικό παρατηρητήριο, να συλλέξει θεραπευτικά και αρωματικά βότανα και άλλες δραστηριότητες.
Το Μουσείο λειτουργεί με προγραμματισμένες επισκέψεις ομάδων και ατόμων. Επίσης για όσους επιθυμούν να διανυκτερεύσουν το μουσείο διαθέτει ξενώνα παραμονής επισκεπτών.


 Πληροφορίες για τα Προγράμματα και τις Δραστηριότητες του Μουσείου στα τηλέφωνα: 2691020253, 6973203997.

Πηγές – Βιβλιογραφία: